ARKIB

MTQ Webmaster

MTQ Webmaster

Program Pendaftaran Pelajar Baharu & Minggu Orientasi Maahad Tahfiz Al-Quran Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan Sesi Kemasukan 2017/2020

Maklumat Program:

 • Date: - -
 • Lokasi: Dewan Utama Kompleks Islam Jubli Perak Sultan Ismail Petra Panji
 • Program

Selasa, 2 Mei 2017 – Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK telah menjayakan Program Pendaftaran Pelajar Baharu & Minggu Orientasi Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK Sesi Kemasukan 2017/2020 bertempat di Dewan Utama Kompleks Islam Jubli Perak Sultan Ismail Petra Panji.Seramai 36 orang pelajar baharu berjaya didaftarkan pada hari tersebut.

Read more...

Majlis Khatam Al-Quran Pelajar-Pelajar Semester Enam Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK Tahun 2017

Maklumat Program:

 • Date: - -
 • Lokasi: Dewan Utama Kompleks Islam Jubli Perak Sultan Ismail Petra Panji
 • Program

Majlis ini diadakan sebagaimana lazim bagi meraikan 28 orang huffaz Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK yang telah berjaya menamatkan hafazan 30 juzuk Al-Quran pengajian Program Diploma Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK.

Objektif program ini diadakan adalah bertujuan untuk melahirkan pelajar yang mempunyai jati diri yang istiqomah dalam tarbiah huffaz, menanam semangat cintakan Al-Quran, motivasi diri yang unggul serta mengeratkan hubungan silatulrahim antara semua pihak.

Majlis Perasmian ini disempurnakan oleh YABrs. Dr. Haji Nik Mohd Azlan Bin Abd. Hadi, Timbalan Yang Dipertua MAIK. Jemputan VVIP terdiri daripada YB. Sahibul Samahah Dato’ Mufti Negeri Kelantan, YB. Dato’ Aria D’Raja, Pegawai-Pegawai/Kakitangan MAIK dan semua ibubapa pelajar semester enam.

Majlis diakhiri dengan Anugerah Khas Hafiz 2017 disandang oleh Nik Abdul Muiz Bin Nik Mustapa yang berasal dari Kampung Sungai Satan, Jeli, Kelantan.

Disediakan Oleh : Yasman Bin Hashim

Read more...

Program Lawatan Sambil Belajar Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK Ke Acheh

Maklumat Program:

 • Date: - -
 • Lokasi: Pasentren Dayah Ulee Titi, DS Siron, Banda Acheh Nangroe Aceh Darussalam Indonesia
 • Program

9 November 2016 - Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK telah mengadakan Lawatan Sambil Belajar ke Pasentren Dayah Ulee Titi, DS Siron, Banda Acheh Nangroe Aceh Darussalam Indonesia melibatkan 24 orang pelajar cemerlang yang terpilih bersama 12 orang kakitangan Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan pada 09 hingga 12 November 2016.

Antara tempat-tempat yang dilawati ialah ke Universitas Islam Negeri Ar-Raniry & Pasentren Dayah Ulee Titi, Perahu di atas rumah penduduk di desa Tsunami, Masjid Baiturahman, Pendopo/ Alun-Alun Kota Banda Acheh dan Muzium Tsunami, Kapal PLTA Terapung dan Masjid Lampuuk, Masjid Baiturahim.

Lawatan tersebut adalah bertujuan untuk memberikan pendedahan dan pendekatan yang lebih meluas kepada pelajar dalam bidang Tahfiz Al-Quran. Lawatan ini juga penting dalam melahirkan pelajar yang berpengetahuan, kreatif dan inovatif dalam merebut peluang kerja dalam bidang ini. Selain itu dapat mendorong dan meransang para pelajar agar lebih cemerlang di dalam hafazan al-quran.

Disediakan Oleh : Yasman Bin Hashim

Read more...

Daurah Haid, Nifas & Istihadhah Maahad Tahfiz Al-Quran Majlis Agama Islam Kelantan (MTQN MAIK)

Maklumat Program:

 • Date: - -
 • Lokasi: Masjid Al-Mawaddah Kompleks Islam Jubli Perak Sultan Ismail Petra, Panji
 • Program

13 Ogos 2016 (Sabtu), Pengajian Daurah Haid, Nifas & Istihadhah bagi siri 1 telah pun diadakan di bawah anjuran Majlis Perwakilan Pelajar MTQ MAIK bertempat di Masjid al-Mawaddah. Daurah ini bermula jam 9 pagi sehingga jam 11.30 pagi dengan 2 sesi diadakan. Ia bukan sahaja khusus kepada pelajar Tahfiz MAIK, malah turut dibuka kepada orang awam dan sambutan yang diterima amat baik.

Ustaz Sofuan bin Shaberi selaku penceramah bagi daurah ini cukup arif dan selamba dalam penyampaiannya. Kitab yang digunakan pula adalah kitab yang dialih bahasa dari kitab "Sabilul Muhtadin" karangan beliau sendiri. Sememangnya perbincangan dalam masalah ini amat penting sama ada untuk kaum Adam apatah lagi bagi kaum Hawa. Untuk siri 2 pula akan diadakan pada 27 Ogos 2016 (Sabtu) dan diharapkan lebih ramai lagi penyertaan daripada orang awam bagi sama-sama mengikuti daurah ini.

Read more...
Subscribe to this RSS feed