Arkib Berita

Bengkel Taklimat Penggunaan & Hands On Sistem Pengurusan Tahfiz MAIK

Maklumat Program:

  • Tarikh: -
  • Lokasi: Hotel Primula Beach, Kuala Terengganu
  • Program

Pada 16 - 18 Januari 2020 lalu, Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK telah mengadakan satu Bengkel Taklimat Penggunaan & Hands On Sistem Pengurusan Tahfiz MAIK bertempat di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu.

Bengkel selama dua hari tiga malam ini melibatkan kesemua kakitangan Unit Tahfiz, dilaksana dengan diurus setiakan bersama Unit Teknologi Maklumat MAIK selaku moderator serta pembangun sistem daripada Syarikat Ideal Niaga Network bertujuan untuk menerangkan modul yang berkaitan PENGURUSAN TIGA BAHAGIAN UTAMA UNIT TAHFIZ iaitu PENTADBIRAN, HAL-EHWAL AKADEMIK (HEA) dan HAL-EHWAL PELAJAR (HEP). Ia juga sebagai persediaan kepada kakitangan Maahad Tahfiz MAIK untuk menggunapakai Sistem Pengurusan Tahfiz agar lebih bersistematik dan terurus.

Majlis penutup telah dirasmikan oleh AF. Imam Besar, MAIK.

    Antara objektif penganjuran bengkel ialah;
  • Memberi persediaan dan pendedahan kepada kakitangan MTQ MAIK untuk mempelajari sistem pengurusan yang baharu.
  • Sistem ini merupakan sistem pengurusan yang komprehensif yang mengandungi 3 pecahan iaitu Pengurusan Tahfiz, Hal Ehwal Akademik.Pengurusan dan Hal Ehwal Pelajar.
  • Sistem ini perlu diselaraskan penggunaannya kepada kakitangan yang terlibat dengan diberikan satu taklimat penggunaan, mengambil kira fungsian yang terlibat dengan Person In Charge (PIC).
  • Taklimat ini adalah kerjasama dari Unit IT selaku moderator bersama pembangun sistem daripada Syarikat Ideal Niaga Network untuk menerangkan modul terlibat beserta akses kakitangan.

Disediakan Oleh : Wan Mohd Riduan Bin Wan Abdullah

flickr
www.flickr.com