Arkib Berita

Penaziran Akademik Program Diploma Tahfiz Al-Quran Dan Al-Qiraat Di Lokasi Tambahan Darul Quran (LTDQ) Bagi Sesi Pengajian November - Mac 2024

Maklumat Program:

  • Tarikh: -
  • Lokasi: Maahad Tahfiz Al-Quran (MTQ) Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK)
  • Program

Panel Penaziran Darul Quran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengadakan Penaziran Akademik bagi Program Diploma Tahfiz Al-Quran dan Al-Qiraat bagi sesi pengajian November - Mac 2024 di Maahad Tahfiz Al-Quran (MTQ) Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan ( MAIK ).

Penaziran siri pertama bagi tahun ini dikendalikan oleh Al-Fadhil Ustaz Sukhairu Bin Sulaiman, Ketua Unit Penyelidikan Darul Quran JAKIM dan Al-Fadhil Ustaz Azroin Bin Hassan, Pen. Pegawai Cawangan Kualiti pada 7 Mac 2024 yang diadakan di bilik Mesyuarat MTQ MAIK, jam 10.00 pagi.

Pelaksanaan penaziran ini bertujuan untuk memantau dan memastikan proses Pengajaran dan Pembelajaran

(PdP) yang dijalankan di Lokasi Tambahan Darul Quran ( LTDQ ) mematuhi proforma yang disediakan oleh pihak Darul Quran JAKIM. Ia merangkumi bilangan minggu pengajian, isi kandungan kursus, kitab-kitab rujukan, penggunaan borang-borang yang telah ditetapkan, ujian, tugasan dan penyediaan markah penilaian berterusan.

Objektif penting lain penaziran adalah bagi memastikan kelayakan pelajar menduduki peperiksaan akhir bagi setiap kursus seperti pencapaian sukatan Hifz al-Quran Syafawi dan Tahriri, pematuhan minimum jumlah kehadiran ke kelas pengajian dan tugasan-tugasan bagi setiap kursus.

Di akhir sesi penaziran, panel menyatakan secara umumnya pihak LTDQ telah mematuhi proses PdP sebagaimana yang telah digariskan oleh pihak Darul Quran JAKIM.Disarankan juga supaya pihak LTDQ menyelesaikan pelaksanaan penilaian berterusan yang masih berlangsung sebelum berakhir sesi pengajian ini. Hasil penaziran adalah dilaporkan secara lisan dan akan disusuli dengan laporan rasmi secara bertulis.

#MAIK2024

#MTQMAIK

BILANGAN PELAWAT

Hari ini
Semalam
Minggu ini
Bulan ini
Keseluruhan
373
400
4022
14131
2123231