ARKIB

Program Mesyuarat Agung Tahunan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Maahad Tahfiz MAIK 2019

Maklumat Program:

 • Tarikh: -
 • Lokasi: Permai Calet, Kg. Telong Bachok Kelantan
 • Program

Pada 12 & 13 Disember 2019, Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Maahad Tahfiz MAIK, dengan kerjasama Bahagian Hal-Ehwal Pelajar (HEP) Maahad Tahfiz MAIK telah mengadakan MESYUARAT AGUNG TAHUNAN kali ke-9 sesi 2018/2019. Mesyuarat ini adalah acara tahunan yang diadakan untuk memilih AHLI JAWATANKUASA MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR (MPP) yang baru bagi sesi 2019/2020.

Read more...

Program Projek Khidmat Masyarakat Semester 5/2019 Maahad Tahfiz MAIK Tahun 2019 (Kumpulan 1)

Maklumat Program:

 • Date: -
 • Lokasi: Masjid Mukim Palekbang & Perkuburan Islam Palekbang
 • Program

Pada 6 - 7 September 2019 yang lalu, pelajar-pelajar Semester 5 sesi 2017/2020 Maahad Tahfiz MAIK (Kumpulan 1) dengan kerjasama Majlis Perwakilan Pelajar (MPP MTQ MAIK) dan Bahagian Hal Ehwal Pelajar Maahad Tahfiz MAIK telah melaksanakan Program Bengkel Al-Fatihah & Gotong-Royong Bersama Komuniti. Program ini merupakan tugasan wajib bagi Matapelajaran Khidmat Masyarakat Diploma Tahfiz Al-Quran di bawah Darul Quran, JAKIM dan ianya telah dirancang dan dilaksanakan dengan jayanya oleh para pelajar bersama komuniti. Sasaran program ini ialah kepada anak-anak Ahli Mukim Palekbang yang berumur 13-17 tahun (lelaki sahaja).

Read more...

Bengkel Pengukuhan Bahasa Arab Dan Praktikal Pembacaan Kitab Turath Di Maahad Tahfiz Al-Quran (MAIK) Tahun 2019

Maklumat Program:

 • Date: -
 • Lokasi: Bilik Seminar, Dewan Utama Kompleks Islam Jubli Perak (KIJP), Panji Kota Bharu, Kelantan
 • Program

Pada 14 Februari 2019, Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK telah menganjurkan BENGKEL PENGUKUHAN BAHASA ARAB DAN PRAKTIKAL PEMBACAAN KITAB TURATH DI MAAHAD TAHFIZ AL-QURAN (MAIK) TAHUN 2019. Program yang kali ke tiga diadakan ini merupakan salah satu usaha untuk merealisasikan visi dan misi maahad ke arah pemantapan dan penguasaan Bahasa Arab yang berterusan di kalangan pelajar maahad dan diurus setiakan di bawah Unit Bahasa Maahad Tahfiz MAIK.

Read more...

Permohonan Pengambilan Pelajar Baru Program Diploma Tahfiz Al-Quran Dan Al-Qiraat sesi 2019/2022 DIBUKA

Maklumat Program:

Permohonan pengambilan pelajar baru Program Diploma Tahfiz Al-Quran Dan Al-Qiraat sesi 2019/2022 TELAH DIBUKA Sila muat turun Borang Permohonan dan syarat-syarat kelayakan seperti di bawah.

No Keterangan Jenis Tindakan
1 IKLAN PENGAMBILAN PELAJAR BARU DIPLOMA 2019 pdf MUAT TURUN
2 BORANG PERMOHONAN PENGAMBILAN PELAJAR BARU PROGRAM DIPLOMA 2019 (MTQN) pdf MUAT TURUN

Segala maklumat dan pertanyaan lanjut, tuan/puan boleh menghubungi di talian:

Bahagian Pengurusan : 09-7744363

Pegawai Hal Ehwal Pelajar : 013-9301589

Read more...

Lawatan Akademik Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK Ke Pusat Jaminan Kualiti Universiti Kebangsaan Malaysia

Maklumat Program:

 • Date: -
 • Lokasi: Bilik Inovasi, Pusat Jaminan Kualiti, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi Selangor
 • Program

Jumaat, 27 Julai 2018 – Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK telah telah mengadakan lawatan kerja ke Pusat Jaminan Kualiti, UKM dengan disertai seramai 8 orang kakitangan maahad. Sesi ucapan alu-aluan daripada Pengarah Pusat Jaminan Kualiti-UKM iaitu, Prof. Madya Dr. Roziah binti Sidek dan seterusnya taklimat oleh 2 orang Timbalan Pengarah Pusat Kualiti-UKM iaitu Timb. Pengarah Bahagian Audit & Penandaarasan (BAP) dan Timb. Pengarah Sistem Pengurusan Kualiti (SPK).

Read more...

Program Projek Khidmat Masyarakat Semester 5/2018 Maahad Tahfiz MAIK Tahun 2018 (Kumpulan B)

Maklumat Program:

 • Date: - -
 • Lokasi: Masjid Mukim Panji Kota Bharu, Kelantan.
 • Program

Jumaat, 27 - 28 Julai 2018 – Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK Projek Khidmat Masyarakat bagi para pelajar semester 5/2018. Program ini merupakan tugasan wajib bagi Mata Pelajaran Khidmat Masyarakat Diploma Tahfiz Al-Quran di bawah Darul Quran, JAKIM dan ianya telah dirancang dan dilaksanakan dengan jayanya oleh para pelajar bersama komuniti.


 1. Meningkatkan kemahiran para pelajar tahfiz dalam bidang yang diceburi sekaligus meningkatkan potensi diri.
 2. Memperbetul dan melancarkan bacaan-bacaan dalam solat khususnya bacaan-bacaan wajib di dalam solat.
 3. Memberi kesedaran tentang kepentingan menunaikan solat dan ibadah serta memupuk disiplin yang mantap.
 4. Membentuk kerjasama pasukan dalam kalangan pelajar demi meningkatkan prestasi maahad.

Beberapa pengisian yang menarik telah dirancang dan disusun dengan teliti seperti amali bacaan al-fatihah dalam solat, qiamullail, ceramah dan gotong-royong mencuci kawasan masjid.

Program ini juga dirancang sepenuhnya oleh pelajar-pelajar semester 5/2018 dengan diselia oleh Af. Ustaz Wan Muhammad Abu Bakr bin Wan Ibrahim, pensyarah maahad ini yang juga Penyelia Umum Khidmat Masyarakat Maahad Tahfiz MAIK dengan dibantu oleh Pegawai Hal-Ehwal Pelajar dan Warden Asrama.

Disediakan Oleh : Wan Mohd Riduan Bin Wan Abdullah

Read more...

Program Projek Khidmat Masyarakat Semester 5/2018 Maahad Tahfiz MAIK Tahun 2018 (Kumpulan A)

Maklumat Program:

 • Date: -
 • Lokasi: Mukim/Kampung Nipah Bachok, Kelantan
 • Program

Jumaat, 27 Julai 2018 – Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK telah menjayakan Program Pendaftaran Pelajar Baharu & Minggu Orientasi Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK Projek Khidmat Masyarakat bagi para pelajar semester 5/2018. Program ini merupakan tugasan wajib bagi Mata Pelajaran Khidmat Masyarakat Diploma Tahfiz Al-Quran di bawah Darul Quran, JAKIM dan ianya telah dirancang dan dilaksanakan dengan jayanya oleh para pelajar bersama komuniti.

Read more...

Program Pendaftaran Pelajar Baharu & Minggu Orientasi Maahad Tahfiz Al-Quran Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan Sesi Kemasukan 2018/2021

Maklumat Program:

 • Date: - -
 • Lokasi: Maahad Tahfiz Al-Quran, Kompleks Islam Jubli Perak Sultan Ismail Petra Panji, Kota Bharu
 • Program

Selasa, 30 April 2018 – Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK telah menjayakan Program Pendaftaran Pelajar Baharu & Minggu Orientasi Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK Sesi Kemasukan 2018/2021. Seramai 24 orang pelajar baharu mendaftar pada hari tersebut.

Read more...